Boerenkool is het lekkerste als er een nacht vorst overheen is gegaan, luidt de volksmythe. Wij vonden het hoog tijd om te achterhalen of dit boerenkoolweetje op waarheid berust. Nu we toch bezig zijn belichten we gelijk wat andere feitjes over deze groente.
Boerenkool wordt dus écht lekkerder van vorst
Allereerst de volksmythe. Er zijn verschillende onderzoeken gedaan naar het effect van vorst op de samenstelling van boerenkool. Wat blijkt? Het zetmeel in de bladeren wordt door vorst omgezet in suiker, wat de plant uiteraard zoeter maakt. Veel mensen vinden dit lekkerder, maar heel veel verschil maakt het ook weer niet. De transitie van zetmeel naar suikers door vorst wordt koude-geïnduceerde verzoeting genoemd. Boerenkool is lang niet het enige gewas waarop vorst dit effect heeft. Ook bij aardappelen gebeurt dit.
In de vriezer leggen helpt niet
Goed, we weten nu dus dat boerenkool doorgaans lekkerder wordt gevonden nadat de bladeren bevroren zijn geweest. Toch helpt het niet om een zak boerenkool uit de supermarkt thuis in de vriezer te leggen. Het bevriezen moet geleidelijk gaan om de koude-geïnduceerde verzoeting te bereiken. Vriezers zijn doorgaans erg koud, waardoor de groente te snel bevriest.
Zelf (bevroren) boerenkool in de tuin? Pas op met oogsten
Mensen die boerenkool in de moestuin verbouwen en hopen er vanavond een extra lekkere stamppot van te maken moeten oppassen met oogsten. Het gewas moet eerst helemaal zijn ontdooid voordat het geoogst kan worden. Vorst maakt bladeren kwetsbaar, waardoor ze snel beschadigen als er niet heel voorzichtig mee om wordt gegaan.
Nederland oogst steeds minder boerenkool
Boerenkool is een populaire groente in ons land, maar er wordt al jaren minder van geoogst. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) wordt er in 2018 zo’n 7 miljoen kilo van het land gehaald. Ter vergelijking: in 2004 is dat 14 miljoen kilo. Witte kool, waar onder andere zuurkool van wordt gemaakt, is de meest geoogste koolsoort in Nederland; daarvan wordt in 2018 98 miljoen kilo binnengehaald.
Boerenkool gaat internationaal
In 2018 vertelt Wilco van den Berg van brancheorganisatie GroentenFruit Huis aan nieuwswebsite nu.nl dat ruim de helft van de Nederlandse huishoudens weleens boerenkool eet. Niet alleen in ons land staat het geregeld op tafel; in andere landen is dit ook het geval. In de Verenigde Staten is het bijvoorbeeld een hit. Hier heet de groente kale en kan het rekenen op steeds meer aanhang. In 2010 besteedt de bekende Amerikaanse tv-arts Dr. Oz aandacht aan boerenkool en noemt hij het een ‘superfood’; een uitermate gezond product. Daarna neemt het een vlucht in dit land. Uit onderzoek blijkt dat het land in 2007 1.000 boerenkooleters telt en in 2012 al 2.500. Op een bevolking van meer dan 325 miljoen mensen is dat natuurlijk niet zoveel, maar het is meer dan niets.
Boerenkool is overigens een stuk minder populair in de landen om ons heen. Zowel in Frankrijk als België wordt het gezien als een vergeten groente. In Duitsland is het wel bekender en wordt het ook gekweekt en gegeten. Met name in het noorden van Duitsland is dit het geval, maar de consumptie loopt wel terug.
Stomen is het beste
Boerenkool wordt meestal gekookt, maar wist je dat stomen eigenlijk het gezondst is? Door deze bereidingswijze blijven de meeste voedingsstoffen bewaard. 25 minuten stomen is lang genoeg.
OmroepMax