Raapstelenstamppot

Schoonmaken en snijden van raapstelen

Het schoonmaken en snijden van raapstelen is eenvoudig:

  1. Verwijder eventuele lelijke blaadjes en snijd de wortels weg
  2. Was de raapstelen goed in koud water. Zorg er wel voor dat je de tere bladeren voorzichtig behandelt, om kneuzen zoveel mogelijk te voorkomen, dat is namelijk zonde van de heerlijke “crunch” van raapstelen.
  3. Voorzichtig uitschudden of laten uitlekken, behalve als je ze gaat koken of stoven, dan is dat niet nodig.
  4. Snijd de raapstelen in niet te kleine stukken; de bladeren iets grover dan de bladstelen. Je gebruikt dus de bladeren en de stelen.
Nodig voor 4 personen
  • 1 kilo verse raapstelen (ze slinken enorm)
  • 300 gram gehakt
  • 1 kilo aardappels
  • 1 flinke ui
  • Scheut melk
  • Flinke scheut slasaus (zonder smaakje)
  • Peper
  • Zout
  • Nootmuskaat
  • 1 eetlepel roomboter
  • Kerriepoeder
Bereiden
  1. Kook de aardappels met wat zout
  2. Als ze gaar zijn, giet ze af, laat ze droog stomen en stamp ze fijn
  3. Rul de quorn in een koekenpan, voeg zout, peper, nootmuskaat toe en tot slot de gesnipperde ui toevoegen en laten bakken tot de ui glazig is
  4. Was de raapstelen goed en snijd ze fijn
  5. Wie van knapperig houdt, kookt ze niet voor, wie ze zachter wil kookt ze een paar minuten onder steeds omroeren.
  6. Hierna goed uit laten lekken
  7. Voeg melk toe aan de gestampte aardappels en de boter in stukjes
  8. Maak de stamppot niet te vochtig
  9. Voeg het quornmengsel er aan toe maar bewaar een klein beetje voor de jus
  10. Doe bij de rest van het quornmengsel een kop water en een beetje juspoeder uit een pakje
  11. Laat dit even inkoken maar maak de jus niet te dik
  12. Voeg het geheel toe aan de aardappelpuree
Recept van Oma Tineke

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *