Pastinaakstamppot met uienjus

Nodig
  • 800 gram kruimige aardappel
  • 500 gram pastinaak
  • 3 rode uien
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 7,5 gram verse salieblaadjes (half vers-pakje)
  • 1 eetlepel appelstroop
  • 150 mililiter appelsap
  • 1 theelepel aardappelzetmeel
  • 1 theelepel water
  • 150 gram oude Beemster 30+
  • 125 gram crème fraîche
Bereiding
  • Schil de aardappelen en pastinaak en snijd in gelijke stukken. Kook de aardappelen met de pastinaak in water met zout in 20 min. gaar.
  • Snijd ondertussen de ui in ringen. Verhit de olie in een koekenpan en bak alleen de blaadjes van de salie in 2 min. krokant. Laat uitlekken op keukenpapier. Verhit de olie in een koekenpan en bak de ui 5 min. Voeg de appelstroop en het appelsap toe en breng aan de kook. Los het aardappelzetmeel op in het water. Voeg toe en roer tot een gebonden jus. Breng op smaak met peper en eventueel zout.
  • Snijd de kaas in blokjes van 1/2 cm (brunoise). Giet de aardappelen en pastinaak af, maar vang 100 ml kookvocht (per 4 pers.) op. Stamp de aardappelen met de pastinaak, het kookvocht en de crème fraîche tot een smeuïge puree. Schep de kaas erdoor en breng op smaak met peper en eventueel zout. Serveer de stamppot met de salie en uienjus.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *