Aardappelpuree – Met variatie

Nodig

4 personen 

  • 1 kilo stamppotaardappelen (of vastkokende, dat kan ook)
  • 150 ml volle melk
  • 30 g ongezouten roomboter
  • een snufje gemalen nootmuskaat
  • peper en zout
Keukenspullen
  • pureestamper
Bereiding
  • Schil de aardappelen en snijd ze in gelijke stukken.
  • Kook ze in water met zout in 20 min. gaar. Giet ze af als ze koken, prik met een vork om te testen of ze zacht genoeg zijn. Je moet ze nét zonder moeite kunnen inprikken, ze moeten vooral niet te zacht worden omdat je dan papperige stamppot krijgt.
  • Laat de aardappelen in de kookpan op de kleinste pit op laag vuur in 2 min. droogkoken. Hoe minder vocht in de aardappelen, hoe luchtiger de puree.
  • Stamp de aardappelen fijn met de pureestamper.
  • Voeg de melk en boter toe en roer luchtig door met een garde tot de boter helemaal gesmolten is. Voeg niet meteen alle melk toe, maar beetje bij beetje om te voorkomen dat de puree per ongeluk te nat zou worden.
  • Breng op smaak met de nootmuskaat, peper en eventueel zout.
VARIATIETIP:

Je kunt deze aardappelpuree ook met kaas maken. Voeg dan 100 g oude kaas in blokjes van ½ cm toe. Schep ze vlak voor het serveren door de puree.

VARIATIETIP:

Lekker met een halve eetlepel grof gemalen mosterd (bijv. Zaanse) en verse kruiden, zoals een half bakje fijngesneden platte peterselie (15 g) (bij de supermarkt in de koeling). Schep vlak voor het serveren door de puree.

VARIATIETIP:

Met 1 theelepel kerriepoeder en een halve fijngesneden rode peper (zonder zaadlijsten) geef je de puree een pittig accent.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *